پوسیدگی دندانها، زمانی رخ میدهد که مینای دندان، در اثر اسیدهای ایجاد شده توسط باکتریها نرم شده و سبب آسیبدیدگی ساختار دندانها میشود. در صورت عدم درمان به موقع، مینای آسیب دیده دندانها، سبب ایجاد حفره و پوسیدگی در دندانها شده و به مرور زمان بزرگتر میشوند، حتی در بسیاری از مواقع میتوانند منجر به نابودی دندانها نیز شوند. بنابراین، تشخیص و درمان به موقع پوسیدگی دندانها، از اهمیت به سزایی برخوردار است. بروز پوسیدگی در دندانها، علاوه بر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند، در اثر کاهش مواد معدنی دندان، رژیم غذایی ناسالم و از این قبیل موارد نیز رخ دهد. از شایعترین علائم بروز پوسیدگی در دندانها، میتوانیم به احساس درد، افزایش حساسیت دندانها در حین مصرف مواد غذایی سرد و گرم، ایجاد حفرههای دندانی و غیره اشاره کنیم.
پیشگیری از پوسیدگی
آیا پوسیدگی دندان قابل پیشگیری است؟ بله، پوسیدگی دندانی کاملا قابل پیشگیری است. با رعایت بهداشت و رژیم غذایی مناسب میتوان از ایجاد پوسیدگی در دندان پیشگیری کرد.
فلوراید تراپی
یکی دیگر از راههای پیشگیری از پوسیدگی دندان، انجام روش فلوراید تراپی میباشد.
فلوراید چیست ؟ فلوراید، یک ماده معدنی میباشد که در طبیعت به وفور یافت میشود، از مواد غذایی که فلوراید در آن ها موجود میباشد میتوان به چای، آب، سبزیجات و غیره اشاره کرد. فلوراید، در بسیاری از خمیر دندانها نیز وجود دارد؛ اما استفاده از آن خمیر دندانها، برای کودکان به طور روزانه نیاز به اجازه دندانپزشک دارد.
مراحل انجام فلوراید تراپی
در ابتدا باید دندانها به وسیله مسواک کاملا تمیز شوند؛ سپس باید دندانها با استفاده از گاز استریل خشک شوند، بعد از تمیز و خشک شدن دندانها، پزشک اقدام به آغشته کردن دندانها به فلوراید میکند، پس از گذشت مدتی دندانپزشک با استفاده از گاز استریل و پنبه اقدام به پاک کردن اضافههای ژل فلوراید میکند. بعد از انجام فلورایدتراپی، تا 30 دقیقه پس از آن بیمار باید از خوردن و آشامیدن خودداری کند. بیمار پس از گذشت این زمان ترجیحا از مواد سفت و داغ استفاده نکند. فلوراید تراپی در کودکان را میتوان در سنین پائین نیز انجام داد؛ اما انجام آن در سنین پائین بر حسب رعایت بهداشت و ریسک پوسیدگی در بیمار توسط دندانپزشک کودکان توصیه و تجویز میشود.
فیشور سیلانت
فیشور سیلانت، به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندانها در دوران کودکی انجام میشود؛ با انجام این روش (به وسیله یک ماده هم رنگ دندان، که نام آن فیشور سیلانت میباشد) شیارهای موجود در دندانها را از بین میبرند، با انجام این کار میتوان از ماندن باقی مانده غذا و میکروبها در داخل دندان جلوگیری کرد؛ بنابراین، احتمال پوسیدگی دندان کمتر میشود. مدت زمان انجام فیشور سیلانت، طولانی نمیباشد و حداکثر به 30 دقیقه زمان نیاز دارد؛ همچنین، بدون بیحسی انجام میشود. بهترین سن برای انجام فیشور سیلانت، بین 6 تا 12 سالگی میباشد، زیرا سن رشد دندانهای دائمی از 6 سال به بعد میباشد. از مزایای فیشور سیلانت، میتوان به مواردی؛ همچون تراش نخوردن دندانها، بدون درد، بدون بیحسی، جلوگیری از پوسیدگی و غیره اشاره کرد.
روکش دندان
روکش دندان در کودکان، با اهداف متفاوتی؛ از جمله ترمیم دندان آسیب دیده، حفاظت از دندان در برابر پوسیدگی، درمان دندان پوسیده و از این قبیل موارد انجام میگیرد. روکش دندان، انواع متفاوتی دارد که برخی از آنها، عبارتاند از: روکش فولاد ضد زنگ، روکشهای زیرکونیا و غیره. متخصص دندانپزشک اطفال، با توجه به شرایط کودکان استفاده از یکی از بهترین روکشهای دندان، را پیشنهاد میدهد. لازم به ذکر است، روکش تنها از دندان روکش شده محافظت کرده و تاثیری بر روی سایر دندانها ندارد و کودکان، به منظور محافظت از دندانهای خود باید بهداشت دهان و دندان را رعایت نمایند.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به دکتر نعیمه شه وقار است
All Rights Reserved. Copyright © DR.Shahveghar 2024